21 Eylül 2009

iPhone'un SIM kilidini kirmak / Unlocking


SIM kilidi kirmak nedir?


SIM kilidini kirmak iPhone'un modemindeki kisitlamalari kaldirarak onun baska hatlarla calismasini saglamaktir. Bu genelde iki sekilde yapiliyor:

1- Yazilim degisikligi : iPhone'deki sim klidi bi yazilimla etkisiz hale getiriliyor
2- Donanim degisikligi : iPhone'un icinde, yani donaniminda degisiklik yapiliyor

Yazilim degisiklikleri her zaman icin daha guvenli, cunku aletin kendisinde bi oynama yapmadiginiz icin her zaman eski haline donebilirsiniz. Yazilim degisiklikleri ulaslararasi iPhone hackerlari tarafindan gelistirilen yazilimlarla bedava yapilabilir. Donanim degisiklikleri daha bir ince is, ve maliyetli olur. Eger iPhone'unuzu kirmak istiyorsaniz bence en guzeli guvenli yazilimla bedavaya yapmaktir.

SIM kilidini kirmak yasal midir?

Turkiye'de herhangi bir telefonun sim kilidini actirmak yasaldir, telefonun garantisine de bir sey olmaz.

Neden SIM kilidini kirmak isteyesiniz?

Telefonunuzu satin aldiginiz sirketten baska bir servis saglayicisiyla kullanmak istiyorsunuzdur. Ayni zamanda SIM kilitsiz bir iPhone'un ikinci el satis fiyati da daha yuksektir.

Neden SIM kilidini kirmak istemeyebilirsiniz?

Servis saglayicinizdan memnunsaniz boyle bir sey yapmaniza gerek yok.

Jailbreaking ile SIM kilit kirmak arasindaki fark nedir?

Jailbreak yaptiginizda iPhone'a ucuncu sahislarin gelistirdigi izinsiz programlari yukleyebilirsiniz, SIM kilidi kirdiginizda iPhone'u baska bir servis saglayicisiyla kullanabilirsiniz.

Yurt disindan SIM kilitli bir iPhone aldiniz:

Yurt disindan SIM kilitli bir iPhone aldiniz ve bunu Turkiye'de kullanmak istiyorsunuz, o zaman yapmaniz gereken SIM kilidi kaldiran bir yazilim yuklemek. Fakat bu yazilimlar tahmin edersiniz ki Apple tarafindan onayli degil ve App Store'da satilmiyor, o zaman yapmaniz gereken iPhone'u jailbreak yaparak izinsiz yazilimlara acmak sonra da size gereken yazilimi iPhone'a yuklemek..

Ya isler ters giderse?

Her zaman iPhone'u iTunes'a baglayarak fabrika ayarlarina geri getirebilirsiniz yapabilirsiniz. (Restore ile)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder